PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

24 години од бомбардирањето на НАТО врз Југославија

Mar 24, 2023

На 24 март 1999 г. НАТО без одлука на Советот за Безбедност на ОН, започна терористички напад врз СР Југославија. Најмладата жртва на агресијата на НАТО беше двомесечното бебе Сука Фитим, кое почина при гранатирање на селото Кориш, во близина на Призрен.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

За неполни три месеци беа испукани 1300 крстосувачки ракети, 37 000 касетни бомби – при кои загинаа 1031 војници и полицајци, имаше 6000 ранети цивили од кои 2700 деца и 79 мртви. На удар на НАТО беа и 25000 станбени објекти, 39 болници, 18 градинки, 69 школи, 44 мостови, РТС, амбасадата на Кина, патнички возови…

Беше гаѓано со проектили со осиромашен ураниум, при што голем дел од населението на Косово и Метохија и Србија (меѓу кои и деца) заболеа и умреа од рак. Од првиот контигент на италијански КФОР војници имаше најмногу заболени од рак. И ден денес последиците од ураниумот ги чувствуваат жители на Косово, Србија, Македонија и Црна Гора.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ