PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Ахмети – Лудва: Поддршката од Чешка да се засили во текот на нејзиното претседавање со Советот на ЕУ

Mar 4, 2022

Претседателот на Демократската Унија за Интеграција, г. Али Ахмети денес оствари средба со Јарослав Лудва, новиот амбасадор на Чешката Република во Скопје.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Претседателот Ахмети упати честитки за изборот на новиот амбасадор при што му посака успешна работа и изрази надеж дека неговиот ангажман ќе придонесе во зацврстувањето и унапредување на билатералните односи меѓу двете земји.

Ахмети и Лудва разговараа за предизвиците со кои се соочуваат двете земји и регионот, како и најновите случувања на политичката сцена во земјата и воената криза во Украина, додека двајцата соговорници ја осудија воената агресија на Руската Федерација врз територијата на Украина.

Претседателот на ДУИ Ахмети, укажа дека континуираната поддршка што ја добиваме од Чешката Република на евроинтегративниот пат очекува да биде засилена за време на чешкото претседавање со Советот на ЕУ, кое се очекува да започне на 1 Јули оваа година.

Чешката Република секогаш го истакнала фактот дека зајакнувањето на прет-пристапните партнерства ќе доведе до унапредување на инфраструктурните врски помеѓу Европската Унија и Западниот Балкан, како и подобро имплементирање на принципот на доброто владеење.

Како добар познавач на политичките состојби во регионот, амбасадорот Лудва искажа задоволство од можноста својата богата дипломатска кариера да ја продолжи сега и во Република Северна Македонија.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ