Чекорот на Сенатот дојде откако американскиот претседател Џо Бајден изјави дека САД ги имаат „сите сигнали” дека за неколку дена ќе има потенцијален руски напад врз Украина.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Резолуцијата на сенаторите, која нема сила на закон, беше усвоена едногласно и без приговори.

Сепак, сенаторите се воздржаа од усвојување закон за санкции против Русија, придржувајќи се до стратегијата на Белата куќа за ублажување на кризата.

Сенаторите рекоа дека администрацијата на Бајден може сама да воведе санкции.