PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Австрија размислува за укинување на задолжителната вакцинација

Feb 14, 2022

Една недела по стапувањето во сила на Законот за задолжителна вакцинација, под голем притисок на гувернерите на провинциите, австрискиот канцелар Карл Нехамер првпат најави можност за отстапување од оваа мерка.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Тој за весникот „Кронен цајтунг“ изјави дека не ја исклучува можноста за укинување на Законот за задолжителна вакцинација.

„Доколку експертите на комисијата што треба да ја именува Владата, одлучат да ја стават вон сила задолжителната вакцинација, тоа ќе го слушнеме“, рече тој.

Нехамер рече дека законот постојано се анализира, а тоа го бараат гувернерите на провинциите.

„Се додека експертите велат дека вакцината е клучна алатка, задолжителната вакцинација останува на сила. Меѓутоа, доколку и предложат на владата да го укине законот, тоа ќе биде направено“, објасни тој.

Сè уште не е формирана комисијата на експерти што ја споменува Нехамер.

Тој подвлече дека задолжителната вакцинација е совршена алатка, како и дека Законот е добро подготвен и може флексибилно да реагира на секоја ситуација.

„Затоа решивме да формираме експертска комисија како советодавно тело, со цел постојано да се анализира усогласеноста со Уставот и дали мерката е сè уште неопходна, особено дали вакцинацијата е вистинската алатка во борбата против вирусот, рече тој.

Во Долна Австрија, експертите предупредуваат на „бран во бран“.

Австриската министерка за економија Маргарете Шрамбек повика на укинување на бесплатните тестови за коронавирус.

Шрамбек е првиот член на австриската влада што се изјасни против бесплатното тестирање, кое досега беше инструмент за контрола на епидемиолошката ситуација.

Бесплатните тестови од почетокот на пандемијата скапо ја чинеа австриската држава, особено ако се има предвид дека невакцинираните мора да имаат негативен тест за да одат на работа или да користат одредени услуги, а вакцинираните не мора.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ