PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Бајден предлага зголемување на даноците за компаниите и за богатите

Sep 16, 2021

Со предлог-законите се предвидува зголемување на највисоката стапка на данок на доход од 37 на 39,6 проценти и највисока стапка на данок на добивка од 21 на 26,5 проценти

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Клучен комитет на Претставничкиот дом на САД ги усвои предлозите за зголемување на даноците за компаниите и богатите со кои се смета дека ќе помогнат во финансирањето на буџетскиот план на претседателот Џо Бајден од 3,5 билиони долари.

Комитетот на Претставничкиот дом, кој е надлежен за разгледување на буџетот и во кој пратениците на демократите имаат мнозинство, ги одобри деловите од нацрт-буџетските закони што се однесуваат на даноците.

Ова вклучува зголемување на највисоката стапка на данок на доход од 37 на 39,6 проценти и највисока стапка на данок на добивка од 21 на 26,5 проценти.

Според планот, стапката на данок на капитална добивка ќе се зголеми од 20 на 25 проценти за Американците со оданочен приход над 400 000 американски долари, со додаток од 3 проценти за приход поголем од 5 милиони американски долари.

Мислењето на комитетот е препорака до лидерите на Претставничкиот дом и Сенатот, додека во наредните недели тие ќе работат на конечните верзии на законите за даноци.

Демократите, кои имаат за цел да ги донесат законите без поддршка од републиканските пратеници, не можат да си дозволат да загубат повеќе од три гласа во Претставничкиот дом и ниту еден во Сенатот.

Зголемувањето на даноците е очекувано, имајќи предвид дека за време на кризата со коронавирусот, владите на Доналд Трамп и Џо Бајден одобрија огромни фискални стимулации за да им помогнат на граѓаните да ја надминат кризата и да го поттикнат економското закрепнување.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ