PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Драстично намалени водостоите на повеќето реки, Преспанско Езеро 11 сантиметри под апсолутниот минимум

Sep 13, 2021

Водостоите на повеќето реки во земјава се под просекот за септември, покажуваат денешните хидролошки мерења. Некои се преполовени, а подрастични намалувања бележат Сатеска кај Ботун, Треска кај Македонски Брод, Црн Дрим кај Ложани, Лепенец кај Скопје.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Измерени се извесни покачувања во однос на просекот, на Вардар кај Велес и кај Демир Капија, Струмица кај Сушево.

Охридското и Преспанското Езеро се исто така под просекот, но бележат и дополнително снижување за еден сантиметар во однос на вчерашниот ден. Водостојот на Преспанско Езеро е 11 сантиметри
под апсолутниот минимум. Кај нивото на Дојранското Езеро нема промени.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ