PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

ДУИ го откри слоганот за локални избори – Избери живот, Гласај Зелено!

Sep 17, 2021

“Избери живот, Гласај Зелено!- е слоганот со кој Демократската Унија за Интеграција ќе настапи на претстојните Локални избори кои ќе се одржат на 17 октомври. При презентацијата на слоганот, портпаролот на ДУИ, Бујар Османи истакна дека Изборната програма на ДУИ е заснована на пет столба со крајна цел подобрување на животниот стандард на граѓаните.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Во продолжение интегралниот говор:

Почитувани граѓани,

Почитувани претставници на медиумите,

Избери живот, Гласај Зелено!

Демократската унија за интеграција денеска го откри новиот слоган за претстојните локални избори, бидејќи заедно мора да го оствариме зелениот сон.

Изборната кампања треба да открие како кандидатите уште повеќе ќе ги развијат нашите општини, како уште повеќе ќе ги вклучат граѓаните и како секој ден ќе го слушаат нивниот глас.

Ние како ДУИ се обидовме да останеме партија на дадениот збор и оствареното  дело, затоа се договоривме со сите кандидати да се придржуваат до зелената агенда за подобрување на квалитетот на животот.

Почитуван граѓанин, зелено значи чисти градови, без ѓубре на улиците и во населбите, тоа значи чиста вода во сите општини, чист воздух за нас и нашите деца. Тоа е живот, значи модерна инфраструктура, чиста и евтина енергија за сите граѓани, создавање одржливи работни места за да ја поттикне економијата.

Како резултат на нашата нова агенда, новата задача на нашите кандидати за градоначалници е да ги направат нашите општини уште подобри, позелени.

Ова е зелената агенда. Тоа е живот, поквалитетен живот. Заедно, зелени, мудри, чисти, исправени и праведни.

Вака сакаме да се управува со нашите општини и дозволете ми да ја претставам нашата зелена гаранција за нашите општини со кои им должиме на градоначалниците.

Зелената агенда подразбира инвестирање во ефективно управување со отпадот, завршување на канализационите мрежи и чиста вода за пиење, гасификација, патеки за трчање и возење велосипед, паркинзи, олеснет сообраќај, повеќе зеленило, повеќе паркови.

Дигиталната агенда, значи дека електронската администрација е клучот за ефикасна јавна услуга, но исто така и транспарентна со обезбедување целосно дигитални услуги. Е-општината подразбира и дигитализација на училиштата, брз, квалитетен и бесплатен интернет во сите населени места, како и соодветна инфраструктура.

Агендата на отворена врата значи дека градоначалниците се на услуга на граѓаните, а нашите општини им припаѓаат на граѓаните. Не смее да има затворена врата за маките на граѓаните.

Агендата за вклучување на граѓаните подразбира дневна политика, чести и важни одлуки кои влијаат на секојдневниот живот на граѓаните и нивната иднина. Вклучувањето на граѓаните во одлучувањето значи дека големите одлуки нема да ги донесе тесното раководство на општината, туку вие, граѓаните.

Нулта агенда е да бидеш избран да се добие доверба од граѓаните. Нашите градоначалници ќе ја обезбедат и заштитат оваа доверба по секоја цена.

Новина на овие избори е НУЛА политиката, што значи нула отпад, нула злоупотреба, нула лошо управување, нула корупција, нула да биде скитник, нула недостаток на паркинг, нула дивоградба, нула запоставени граѓани.

Овие пет општи ветувања не се само изборно ветување на кандидатите за градоначалници, туку се нов задолжителен кодекс на однесување.

Квалитетен живот за сите граѓани и за ова, ќе ги држиме за збор сите градоначалници.

Денес, ние избираме зелено, го избираме животот, бидејќи ова е најдобрата иднина за нас и за генерациите кои доаѓаат.

Избери живот, Гласај Зелено!

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ