PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

ДУИ го претстави четвртиот приоритет, Зелената агенда

Sep 23, 2021

Демократската Унија за Интеграција (ДУИ), денеска го претстави четвртиот приоритет на платформата за локалните избори, Зелената агенда.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Насер Нуредини од ДУИ на денешната прес конференција истакна дека оваа Платформа и петте приоритети, кандидатите за градоначалници мора да им се придржуваат, бидејќи оваа Платформа ветува поразвиени општини, повисок животен стандард и вклученост на граѓаните во донесувањето одлуки.

Нуредини нагласи дека Зелената агенда предвидува чисти градови, без отпад на нашите улици и населби, чиста вода за пиење во сите општини, чист воздух, модерна патна инфраструктура, чиста и достапна енергија за сите граѓани.

„Зелената агенда значи заштита на водата, обезбедувајќи чиста вода за пиење за секој граѓанин без разлика дали живее во урбани или рурални средини, како и изградба на канализациони мрежи, пречистителни станици како и чисти езера и чисти речни корита“, рече Насер Нуредини од ДУИ.

Во продолжение говорот на Насер Нуредини:

Почитувани граѓани,

Почитувани претставници на медиумите,

Дозволете ми денес да ви го претставам четвртиот по ред завет на новата Платформа на Демократската Унија за Интеграција за локалните избори, онаа на Зелената агенда.

Нашата платформа и главните заговори што претходно ги откри претседателот Али Ахмети, кандидатите за градоначалници мора да се придржуваат, бидејќи оваа платформа ветува поразвиени општини, повисок животен стандард и вклучување на граѓаните во донесувањето одлуки.

Верувај во зелено!

Знам дека веќе долго го слушате зборот зелено, затоа би сакал да се обидам да концептуализирам и претставам што значи зелената агенда за граѓаните од аспект на животната средина.

Знам дека сите ја сакаме нашата здрава животна средина, бидејќи тоа е наше човечко право и предуслов за соодветен квалитет на живот, но за да го постигнеме тоа, потребна ни е јасна приоритетна листа на она што ја прави нашата земја, нашите градови и нашите рурални области, пристојно место за живеење.

Работиме напорно на креирање на јасен патоказ што ги носи европските стандарди за човечки живот дома: тоа е нашата Зелена агенда.

Нашата Зелена агенда е балансот помеѓу социјалните и развојните права, помеѓу животната средина и економскиот раст, помеѓу природните области и урбаните области, помеѓу сегашните и идните генерации.

Нашата Зелена агенда предвидува чисти градови, без отпад на нашите улици и населби, чиста вода за пиење во сите општини, чист воздух за нас и нашите деца, модерна патна инфраструктура, чиста и достапна енергија за сите граѓани.

Досега работевме на бројни проекти, особено на централно ниво, за да инвестираме во овие капитални проекти кои не само што обезбедуваат соодветни услуги за нашите граѓани, туку и обезбедуваат нови работни места.

Од аспект на животната средина, работевме на бројни законски измени кои ги транспонираат европските стандарди и обврски за управување со животната средина. Сепак, локалната самоуправа е клучниот актер во реализацијата на овие проекти и обврски и приближување до потребите на луѓето во секојдневниот живот.

Затоа нашите кандидати за градоначалници во следните четири години ќе имаат должност и обврска да ги направат нашите општини подобри и позелени, бидејќи „Зеленото„ сега е предуслов повеќе од кога било за подобар живот за сите граѓани.

Нашата Зелена агенда, како еден од петте столба на Изборната платформа, подразбира инвестирање во ефективно управување со отпадот, под што подразбирам целосна имплементација на новиот современ пакет на закони за управување со отпад, што им овозможува на граѓаните да го селектират својот отпад,  при што се намалуваат комуналните трошоци на  граѓаните, преку обврзување на производителите да сносат финансиска одговорност за управување со нивниот отпад, изградба на соодветна инфраструктура за собирање отпад, центри за рециклирање и стандардни депонии.

Зелената агенда подразбира заштита на нашите води, овозможувајќи чиста вода за пиење за секој граѓанин без разлика дали живее во урбана или рурална средина, како и изградба на канализациони мрежи, пречистителни станици и чисти езера и речни корита.

Зелената агенда значи ефикасен сообраќај, обезбедување јавен превоз за нашите граѓани, но и овозможување алтернативни методи на транспорт со велосипедски патеки. Ова исто така значи отстранување на автомобилите од улиците, соодветни паркинзи за слободно движење на пешаците и паметни сообраќајни решенија.

Зелената агенда значи овозможување на чист воздух со почиста енергија за индустријата, но и почисти методи на греење за нашите домови, завршување на секундарната и терцијалната гасификациска мрежа, повторно во нашите урбани и рурални средини.

И, се разбира, зелената агенда значи одржлив развој на нашите заштитени природни подрачја во земјата, како што се нашите национални паркови, особено новиот национален парк Шар Планина, но и враќање на парковите и зеленилото во нашите градови.

Заедно, зелени, мудри, чисти, исправени и праведни.

Така нашите општини ќе ги поставуваат своите приоритети, и така ќе се управува со секое локално прашање: одговарање на критериумите за одржливост.

Ние секогаш ги избиравме нашите патеки заедно затоа што го избираме зелениот, го избираме животот бидејќи ова е најдобрата иднина за нас и за идните генерации.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ