ДУИ го презентираше вториот завет, дигитална општина, ефикасна администрација

Демократската Унија за Интеграција (ДУИ) денеска го презентираше вториот од петте завети на Изборната Програма, Дигиталната Агенда, како еден многу важен столб кој го олеснува животот на граѓаните и го скратува времето потребно за реализација на услугите.

Јетон Шаќири од ДУИ на прес конференцијата истакна дека една електронска администрација е клучот за јавна ефикасна услуга но и транспарентна давајќи целосно дигитални услуги.

“Нашите општини ќе ја зголемат значително транспарентноста, услугите над граѓаните, брзината во давањето на услугата бидејќи правото на граѓанинот да извади еден документ, потврда, извод е неспорно и мора да се автоматизира.

Општините ќе бидат дел од електронските системи и во електронската размена на документите со централните, даночните, банкарските институции и чекањето по шалтери ќе остане во историја – кажа Шаќири.

Во прилог целосниот говор:

Почитувани граѓани,

Драги браќа и сестри и присутни  медиуми,

Денес ви претставуваме уште еден столб од изборната програма на Демократската унија за интеграција, за Дигиталната агенда, како многу важен столб кој им го олеснува животот на граѓаните и го скратува времето за реализација на услугите.

Слоганот – „Избери живот и гласај зелено“, е слоганот на Демократската унија за интеграција за локалните избори на 17 октомври, кои ќе не придружуваат сите нас до големата победа.

Почитувани,

Електронската администрација е клучот за ефикасна јавна услуга, но и транспарентна преку обезбедување целосно дигитални услуги. Нашите општини значително ќе ја зголемат транспарентноста, услугите кон граѓаните, брзината во обезбедувањето услуги бидејќи правото на граѓанинот да издаде документ, потврда, уверение, итн. е неспорен и мора да се автоматизира.

Општините ќе бидат дел од електронските системи за електронска размена на документи со централни институции, даночни, банкарски итн. а чекањето пред шалтерите ќе замине во историјата.

Новите генерации веќе имаат дигитални вештини, истите ќе бидат понудени и од општините за да се фатат светските трендови. Дигиталната агенда не е само опција, таа е неопходност на времето. Нашите општини секојдневно ќе бидат обврзани да ги пријавуваат секој денар јавни пари на веб -страниците, бидејќи граѓаните треба да знаат каде одат нивните пари дадени во форма на данок.

Преку дигиталната агенда, нашите општини ќе бидат обврзани да ги прифатат жалбите, проблемите преијавени од граѓаните за инфраструктурата, безбедноста, чистотата или работата на општинските јавни претпријатија.

Значи, ние ветуваме и се обврзуваме дека ќе изградиме електронска општина – или Е -општина!

Почитувани граѓани,

Ова значи и дигитализација на училиштата, брз, квалитетен и бесплатен интернет во сите населени места како и соодветната инфраструктура, особено во руралните населби. Смарт општините ќе ја зголемат енергетската ефикасност, ќе го намалат загадувањето на животната средина, ќе предупредат на одредени ризици и ќе промовираат локален, рурален и планински туризам. Со еден збор, нашите општини ќе бидат подобри за живеење во нив!

Како победничка партија на сите изборни циклуси досега, Демократската Унија за Интеграција и нејзините кандидати за градоначалници и општинските совети даваат решенија за конкретните проблеми на локално ниво, чекорејќи по пет дефинирани столбови кои го подобруваат животот на граѓаните на директен начин.

Денес, избираме зелено, избираме живот, бидејќи ова е најдобрата иднина за нас и за генерациите што доаѓаат.

Избери живот, гласај зелено.

Ви благодарам.

ТОП ВЕСТИ

Одличен дизајн, иновативност и камера за најдобри фотографии » opserver.mk

 Новите Galaxy A34 5G и Galaxy A54 5G  целосно ќе ве освојат оваа пролет со својата функционалност, достапност и секако, со уште подобрената...

Италија ја ограничи употребата на податоците на италијанските корисници од апликацијата ChatGPT

Италијанската агенција за заштита на податоци денеска објави дека отворила истрага против апликацијата ChatGPT на OpenAI поради сомневање за прекршување на правилата за...

Зеленски и шефовите на странски држави и влади оддадоа почит на жителите на Буча убиени од руските агресори

Претседателот на Украина, Володимир Зеленски, заедно со повеќе шефовите на странски држави и влади им оддаде почит на жителите на Буча убиени од...

Работната група за уставните измени ќе работи и без ВМРО-ДПМНЕ

Ако ВМРО-ДПМНЕ одбие да се вклучи во работната група за уставните измени, тоа ќе биде негативно за процесот кој треба да ја одреди иднината...

Груби се сретна со в.д. Германскиот амбасадор Ото Граф: Уставни промени годинава!

Скопје, 31 март – Првиот потпретседател на Владата и министер за политички систем и односи меѓу заедниците, г-дин Артан Груби, се сретна со в.д. амбасадорот...