PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

ДУИ: Зелената агенда во функција на развојот на Долнени

Sep 29, 2021

Демократската Унија за Интеграција (ДУИ), денес ја претстави Изборната програма за општина Долнени, составена во духот на петте завети на Зелената агенда, фокусирана на квалитетот на животот на жителите на општина Долнени.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

На денешната прес-конференција, Џемил Ќамили од огранокот на Демократската Унија за Интеграција во Долнени, за време на презентацијата на четиригодишниот план на дејствување, истакна дека рамноправниот регионален развој е меѓу најважните приоритети и ги наброи проектите што ќе овозможат континуиранo одржување на патната инфраструктура, водоводната и канализационата мрежа, квалитетно образование, здравствена и социјална заштита за жителите на општина Долнени.

Тој истакна дека на 17 октомври граѓаните силно ќе го поддржат Урим Ибески за градоначалник и оваа Изборна програма која е гласот на барањата на граѓаните.

ДУИ денеска во Дебреште – општина Долнени и во Пласница ќе одржи предизборни собири на кои ќе ги претстави кандидатите за градоначалници и листите за општински советници.

Во продолжение ви го пренесуваме целосниот говор:

Почитувани граѓани,
Почитувани претставници на медиумите,
Денес сме пред вас да ја претставиме изборната програма на Демократската унија за интеграција за општина Долнени.

Како и во секоја општина, главниот фокус на Демократската Унија за Интеграција е рамноправниот регионален развој, реализацијата на проекти во духот на петте завети на зелената агенда, со чијашто реализација имаме за цел уште поквалитетен живот на жителите на општина Долнени.

Зелената агенда е примарна цел на функционирањето на нашата општина во следните четири години за победа на новите идеи за развој, но и унапредување на досегашната извршена работа.

Во работниот план за зелениот Долнени, Демократската Унија за Интеграција предвидува многу проекти од областа на инфраструктурата, меѓу кои ги набројуваме следните:
– Изградба на регионален цевковод за населбите Дебреште, Црнилишта, Браилова и Десова како регионален огранок на водоводната мрежа Студенчица и реконструкција на водоводните мрежи во село Дебреште и село Црнилишта.

-Изградба на две најзагрозени локални патишта: локалниот пат Десово-Дупјачани и Костинце-Долгаец.
– Целосно асфалтирање на патната мрежа во населените места: Дебреште, Лажани, Житоше, Црнилишта и Десово.
– Реконструкција на водоводната мрежа во село Цернилиште, село Лажани и село Житоше.
– Изградба на локален пат Ропотово-Рилево.
– Изработка на урбанистичка документација за населени места што се во развој: Цернилишта, Пешталева, Десова, Жиитоше, Долнени, итн.

Следните четири години ќе бидат години на работа и посветеност за зголемување на квалитетот во образованието. Грижата за училишната инфраструктура е главниот предуслов за оваа цел, така што ќе го изградиме основното училиште во село Црнилишта, ќе извршиме реконструкција на основните училишта во селата Лажане, Житоше, Дебреште, Десово и реконструкција на основното училиште во селото Долнени.
Ќе се изгради нова општинска библиотека во селата Црнилишта и Дебреште.

Комплетен третман на отпадните води во населените места каде што има канализациони мрежи преку реконструкција на две постојани станици и изградба на две нови пречистителни станици, целосно чистење на дивите депонии во населените места на општина Долнени и целосно решавање на проблемот со отпадот преку  изградба на нова регионална депонија за Пелагонискиот регион, како и изградба на станицата за чистење во селата Ропотово, Лажане и Цернилиште се исто така меѓу најважните проекти за следните четири години за Долнени.

За здравствената заштита на жителите на Долнени, 24 часа ќе биде пуштена во функција служба на брза помош во селата Црнилишта, Дебреште, Житоше и Лажане, амбулантите ќе бидат целосно реконструирани, според сите здравствени стандарди во селата Црнилиште , Дебреште, Лажане и Житоше и ќе се изгради нов здравствен дом во општина Долнени.

Изградба на градинка во село Цернилишта, село Дебреште и село Лажане, изградба на отворени спортски игралишта во село Житоше, село Десова, село Лажане, игралиште за деца во село Цернилиште, село Дебреште, с. Житоше, село Лажане, село Десова, изградбата на спортската сала во селото Цернилиште го комплетираат мозаикот на идните важни проекти во Долнени.

Уште повеќе, уште подобро за Долнени!

На 17 Октомври, заокружи го бројот 3, заокружете го Урим Ибески, листата на советници и програмата Демократска Унија за Интеграција за сигурен развој на Долнени.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ