PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Фон дер Лајен: ЕУ има доволно гас за до крајот на зимата

Mar 9, 2022

Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен изјави дека членките на ЕУ веќе купиле доволно течен гас за да можат без увоз од Русија до крајот на зимата.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

„Заедно со поголема заштеда на енергија и проширување на обновливите извори на енергија, ќе можеме да станеме независни“, рече Лајен во заедничката утринска програма на германските телевизии АРД и ЗДФ.

Во врска со различните одлуки за увоз на руска нафта, Фон дер Лајен рече дека САД, кои забранија таков увоз, се помалку зависни од нафтата. Целта, посочи таа, е санкциите првенствено да ја погодат Русија, а не западните земји.

Лајен изрази загриженост дека бројот на бегалци од Украина ќе биде многу поголем и дека ова е „само почеток“. Таа ја пофали подготвеноста на сите членки на ЕУ да прифатат бегалци, особено на соседите на Украина, Полска, Унгарија и Словачка.

На 8 март, Европската комисија претстави план за намалување на зависноста од увозот на руски гас за две третини до крајот на 2022 година.

Според планот, ЕУ ќе стане независна од руските фосилни горива до 2030 година.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ