PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Гасот ќе почне да се плаќа во злато

Apr 4, 2022

Рускиот лидер ја врза вредноста на рубљата со злато. Бидејќи гасот во иднина ќе се продава во рубљи, што значи наскоро би можел да се плаќа во злато. Се очекува истото да се случи и со нафтата, по што другите извозници на тој извор на енергија би можеле да ја продаваат во своите валути. Така, системот на долари би бил заменет со повеќевалутен систем, предвидуваат експертите.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Рускиот претседател Владимир Путин е решен да го урне сегашниот светски економски систем, кој Америка го наметна пред повеќе од 50 години, проценуваат аналитичарите. Велат дека тој веќе го направил првиот чекор во таа насока со тоа што минатата недела ја врзал вредноста на рубљата со злато и практично ја направил златната рубља.

Бидејќи тој најави дека ќе продава гас исклучиво за рубли, тоа значи дека во одреден момент тоа гориво ќе може да се плати во злато. Се очекува Путин да го стори истото со нафтата, по што најверојатно ќе го следат и другите земји кои го извезуваат тој гориво. Доколку тоа навистина се случи, механизмот според кој на светските берзи се купува речиси се за долари ќе биде заменет со нов, повеќевалутен систем.

Враќање на злато

На 28 март Централната банка на Русија одреди фиксна цена за златото, која изнесува 5.000 рубли за грам. Така, Русија се врати на златниот стандард за прв пат по повеќе од еден век.

Економскиот аналитичар Ронан Менли, експерт за благородни метали од Сингапур, објаснува дека со одредувањето на фиксната цена на златото во рубљи, Русија всушност ја врзала својата валута со златото, кое сега се тргува исклучиво во долари. На тој начин беше поставена горната граница на вредноста на рубљата во однос на американската валута.

– Ако рубљата продолжи да зајакнува, тоа ќе се одрази на цената на златото, која ќе скокне. Ако западните пазари се обидат да ја намалат цената на златото во долари, нема да можат да го сторат тоа доколку не ја ослабат рубљата. Во спротивно, сите манипулации ќе излезат на виделина – вели Менли.

Тој додава дека се очекува Русија да почне да ги наплаќа сите стоки во рубли и злато.

– Русија е најголемиот извозник на гас во светот и трет по големина извозник на нафта. Гледаме дека Путин бара гасот да се купува исклучиво во рубли. Бидејќи рубљата сега е врзана за злато, тоа значи дека гасот низ рубљата е исто така врзан за злато. Путин може да го стори истото со нафтата. Ако Русија почне да бара рубли за нафта, тој извор на енергија индиректно ќе биде врзан за златото. После тоа, Русија може да почне да прифаќа злато за својот гас и нафта. Ова всушност може да се примени на која било друга стока, а слушнавме најави дека Русија ќе почне да извезува се во рубљи – вели Менли.

Според него, Кремљ може радикално да го промени глобалниот трговски механизам со оваа промена на светскиот монетарен систем. Тој предвидува дека рубљата ќе стане најголемата глобална валута.

– Гасот се врзува за злато преку рубљата, така ќе биде и со нафтата. Ако Русија го прифати плаќањето во злато за нејзините енергетски извори, големи количини од тој благороден метал ќе се прелеат во нејзините резерви. Така Русија всушност ќе ја добие таканаречената златна рубља – истакнува економскиот аналитичар.

Кина и Индија први го одбија доларот

Русија веќе има договор со Кина за трговија со одредени стоки во домашни валути – рубљи и јуани. Минатата недела таков договор беше направен со Индија. Според експертите, тоа веќе претставува закана за доларот, бидејќи Москва склучи договор со двете најнаселени земји во светот. За трговија со домашни валути со Русија се заинтересирани и други членки на БРИКС, како и неколку други земји во Азија.

Менли вели дека централните банки ширум светот внимателно следат што се случува.

– Сите централни банки, освен западните, го чекаат моментот кога Русија ќе почне да наплаќа нафта и гас во злато. Незападните земји ќе бидат заинтересирани да го следат примерот на Русија. Погледнете кои се најголемите производители на нафта и гас – Иран, Саудиска Арабија, Обединетите Арапски Емирати и Катар. Како што ќе напредува колапсот на доларот, сите тие земји ќе сакаат нивната валута да има корист од тоа, и така ќе се појави систем за плаќање со повеќе валути, објаснува Менли.

Почетокот на крајот

Тој потсетува дека од 1971 година главна светска резервна валута е доларот, кој има основа во нафтата, а не во златото.

– Ерата на таканаречениот петродолар беше можна затоа што светот прифати да купува нафта во американската валута и затоа што САД имаа моќ да спречат појава на која било конкурентна валута. Меѓутоа, сега сме сведоци на почетокот на крајот на тој педесетгодишен систем и раѓање на нов мултивалутен механизам заснован на злато. Најголемите земји извознички, како Кина, и земјите извознички на нафта сега чувствуваат дека е време да се префрлат на поправеден монетарен систем. За ова се зборува со години. Иако е премногу рано да се предвиди како тоа би можело да се одрази на доларот, тој во секој случај ќе биде значително послаб и помалку влијателен по овој период, ако не и целосно уништен – заклучи Менли.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ