“Вкупно 860.000 евра се исплатени на засегнатите лица. Обработени се 249 случаи, а во 14 случаи постапката е сеуште во тек”, соопштила Федералната канцеларија за правда.

Канцеларијата објавила дека засегнатите имаат рок до јули следната година да поднесат барање за отштета.

Според истата институција, во двете германски држави, со многу повеќе случаи регистрирани во Западна Германија, помеѓу 1945 и 1994 година, биле изречени 69.000 пресуди за „хомосексуални дела“.

„Тогашната забрана за сексуален однос помеѓу лица од ист пол е особено спротивна на основните човекови права, особено од денешна гледна точка“, објаснува Канцеларијата за правда во Бон.

Плаќањето се врши врз основа на одлуката на Бундестагот од 2017 година, со која се поништени пресудите и е обезбеден надомест за погодените.

Од 2019 година, оние кои не биле осудени, но биле кривично гонети, исто така, можеле да бараат надомест, што честопати доведувало до проблеми во нивниот приватен живот, како што е губење на работата.