PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Голема промени во Владата во Софија: Се менува министерката за надворешни?! – дали причината е Македонија?

Apr 14, 2022

Бугарија за неколку дена ќе има нов министер за надворешни работи, пишува во новиот број бугарскиот неделник „Галерија“, повикувајќи се на „одлично информирани исвори“, пренесуваат Факти.бг.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Причините за повлекувањето на Теодора Генчовска биле „целосната некомпетентност и отсуството на елементарни познавања на дипломатијата и протоколот„, пишува неделникот.

Со најголеми шанси за нејзина наследничка била Весела Чернева, актуелна советничка на премиерот Кирил Петков. На Има таков народ, чиј претставник е Генчовска, ќе и биде предложено да замине како постојан претставник во НАТО.

Со помали шанси од тие на Чернева била актуелната заменик министерка за надворешни работи Велислава Петрова, пишува неделникот.

Симптоматично е што овие големи промени во Владата во Софија се случуваат во моменти кога бугарската и македонската Влада преговараат за решавање на идентитетскиот спор за Македонците па логично се поставува прашањето дали промената е резултат на тврдиот став на партија на „Има таков народ“ на Слави Трифонов по однос на спорот со Македонија.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ