PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Граната падна на руска територија

Apr 24, 2022

[ad_1]

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

И покрај обидите да ја прикрие својата реакција со видна смиреност, Пентагон е крајно вознемирен од успешното тестирање на најновата руска ракета „Сармат“.

Овој заклучок го донесе воениот аналитичар Виктор Баранец. Тој зборуваше за скриената реакција на САД на лансирањето на најновата интерконтинентална ракета, а објасни и зошто Сармат предизвика вистинска паника во Пентагон.

Виктор Баранец го привлече вниманието на фактот дека САД реагираа на многу чуден начин на новите тестови на руската ракета „Сармат“. Вашингтон никогаш не го остави воено-индустрискиот напредок на Русија без остри коментари, но сега се обиде да игнорира таков настан.

Воениот експерт е сигурен дека ваквата прикриена реакција на САД на лансирањето на руската ракета „Сармат“ укажува дека Пентагон е во вистинска паника.

Американските воени експерти се добро информирани за можностите на новиот комплекс, па сфаќаат дека тој претставува голема опасност за Вашингтон во позадината на новата геополитичка реалност.

Според аналитичарите, ракетата „Сармат“ ги загрижува Американците бидејќи може да биде опремена со борбениот модул „Авангард“, кој е неранлив за противничките системи за противвоздушна одбрана, а има и неограничен дострел.

Тоа е уникатен развој, против кој САД едноставно немаат што да се спротивстават.

„За оваа ракета нема точка на земјината топка што не би можела да ја погоди, имајќи предвид дека во главата има уникатен лизгачки модул Авангард, за кој нема проблеми со растојанието. Нема концепт за дострел за оваа ракета“, објасни Баранец.

Специјалистот истакна дека Вашингтон почнал да сфаќа дека стратешкото оружје на Русија претставува сериозна закана за САД. Американците, пак, не се во можност да развијат системи и комплекси кои ќе им овозможат да се бранат од руските сармати.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ