PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Грците излегоа на целодневен штрајк против поскапувањата и намалувањето на приходите

Apr 7, 2022

[ad_1]

Фото: Пиксабеј
PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Грчките работници денеска почнаа целодневен штрајк ширум земјата, како што велат, поради продлабочувањето на кризата, растот на цените, намалените приходи, нарушувањето на траектниот сообраќај, државните училишта и болници.

Двата најголеми грчки синдикати, кои претставуваат околу 2,5 милиони работници од јавниот и приватниот сектор, повикаа на генерален штрајк кој се очекува да кулминира со протест во центарот на Атина.

Грција излезе од десетгодишната финансиска криза во 2018 година, за да може две години подоцна вирусот корона да престане да патува низ светот, што ја оштети и виталната туристичка индустрија во таа земја.

Зголемените цени на енергијата, влошени со санкциите против Русија поради инвазијата на Украина, сега дополнително ги загрозија работните стандарди.

Поради растот на цените на енергијата, становите и транспортот, годишната потрошувачка инфлација во Грција во февруари порасна на 7,2 отсто, што е највисоко ниво во последните 25 години.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ