PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Груби оствари средба со новиот чешки амбасадор Јарослав Лудва

Mar 3, 2022

Првиот потпретседател на Владата на Република Северна Македонија и министер за Политички систем и односи меѓу заедниците г. Артан Груби, денес оствари средба со г. Јарослав Лудва, новоименуваниот амбасадор на Чешката Република во нашата држава.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Оценето е дека Северна Македонија има геостратешко значење и дека Европа е безбедна со интеграција на нашата држава и на целиот регион во ЕУ.

На состанокот е пренесено дека Чешката Република го поддржува европскиот пат на Република Северна Македонија и дека нашата држава ќе ја има и понатаму поддршката, посебно што Чешката Република ќе претседава со Советот на ЕУ од 1 јули оваа година.

Заедно со амбасадорот Лудва разговаравме и за Руската агресија врз територијата на Украина, и заедно го осудивме овој чекор на Москва како една закана не само за тој регион, туку и целата Европа.

Меѓу другото Груби на Лудва му кажа дека му е драго дека Чешката Република е партнер на нашата земја и значаен поддржувач на европските перспективи, како стратешка цел на земјава.

Првиот потпретседател на владата, г. Груби и чешкиот амбасадор, г. Лудва за време на оваа средба дискутираа и за спорот со Република Бугарија.

Груби му пренесе на амбасадорот дека Република Северна Македонија ќе работи низ една чесна комуникација во дијалогот со Република Бугарија и дека трудот во овие разговори веќе е препознаена и од државите на Европската Унија.

Груби исто така му порача на Лудва дека владата е ангажирана максимално да работи по принципот на почитување на другиот, на сочувување на достоинството на граѓаните на двете држави и во духот на европските перспективи.

На средбата, заеднички е констатирано дека постојат можности за унапредување на добрата соработка меѓу двете земји во повеќе области, како што се економијата, одбраната, енергетиката итн.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ