PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Груби заедно со Бесими, Османи, Бектеши, Шаќири и Рустеми денеска ги прими претставниците на компанијата Бехтел. Коридорот 8 станува реалност

Sep 29, 2021

Првиот вицепремиер и министер за политички систем и односи меѓу заедниците, г. Артан Груби, заедно со министерот за финансии, г. Фатмир Бесими, министерот за надворешни работи, г. Бујар Османи, министерот за економија, г. Крешик Бектеши, министерот за информатичко општество и администрација, г. Јетон Шаќири и директорот на ЈП за Државни Патишта, г. Ејуп Рустеми се сретна со највисоките претставници на американската компанија Бехтел Енка кои веќе се ангажирани од Владата за изградба на Коридорот 8 и 10Д.

Груби пред присутните кажа дека како еден голем проект коридорот 8 и 10Д директно го засега квалитетот на животот на граѓаните и има влијание врз економијата на земјата.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Според Првиот вицепремиер, Артан Груби Коридорот 8 претставува добра можност за Република Северна Македонија, и од политички аспект, бидејќи ќе овозможи земјата да добие нова геополитичка тежина како мост помеѓу балканските земји.

За време на средбата со високите претставници на Бехтел Енка, Груби кажа дека Коридорот 8 е еден од десетте трансевропски коридори што ќе ја олесни размената на стоки и луѓе меѓу земјите на Европската унија, балканските земји кои имаат пристап до Море на Црното и Каспиското Море и државите од Централна Азија.

Со изградбата на Коридорот 8, граѓаните на Република Северна Македонија од Ќафасан до Блаце со Република Косово или и со другите граници ќе можат да се движат низ еден модерен автопат, а во исто време се потврдува дека економската иднина што ја нуди Коридорот 8 како нов пејзаж што се појавува на Балканот , ќе докаже дека најновата историја на Југоисточна Европа ќе помине преку Скопје.

Линк до видеото од денешната средба:

https://www.youtube.com/watch?v=22wWo-LgJg0

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ