PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

И официјално, Германците се враќаат

Apr 8, 2022

[ad_1]

Босна и Херцеговина

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Во Бундестагот беше официјално потврдено – Германија размислува да испрати воен контингент во Босна и Херцеговина, во рамките на ЕУФОР. Берлин тоа го оправдува со грижата за мирот и стабилноста на БиХ, пренесуваат босанските медиуми.
Го поздравуваме зајакнувањето на воената мисија во БиХ и размислуваме за вклучување на германската армија во операцијата. Германија е загрижена поради плановите за сецесионизам. Тоа е напад врз единството, мирот и стабилноста на БиХ, Западен Балкан и Европа – изјави Ана Лирман, државен секретар за Европа во германското министерство за надворешни работи на седницата на Бундестагот посветена на БиХ.
Германските војници веќе беа во БиХ до 2012 година, а нивното враќање официјално го побара Денис Звиздиќ, член на раководството на Претставничкиот дом на Собранието на БиХ, за време на неговата посета на Берлин.

The post И официјално, Германците се враќаат appeared first on Нова Македонија.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ