PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Италија препорачува четврта доза од вакцината против корона

Feb 21, 2022

Специјалниот владин комесар за Ковид-19 ќе одреди датум за стапување на сила на препораката, во зависност од потребите на кампањата за вакцинација, соопшти Министерството.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Министерството додаде дека оваа одлука е одговор на се уште големата циркулација на вирусот и ефективноста што ја покажа бустер дозата на вакцината за спречување на смртни случаи поврзани со Ковид, но и на општите симптоми кои бараат хоспитализација.

Во Италија се регистрирани 152.848 смртни случаи од почетокот на пандемијата во февруари 2020 година. Тоа е втор најголем број смртни случаи во Европа по Велика Британија, а осми во светот. Досега во земјата се пријавени 12,4 милиони луѓе.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ