PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Изгледа дека дојде крајот на пандемијата на ковид, смета хрватскиот биолог Мирослав Радман

Jan 29, 2022

Познатиот хрватски молекуларен биолог Мирослав Радман кој вчера беше гостин на „РТЛ Диект“, вели дека изгледа дека омикрон е крајот на пандемијата на ковид, но никогаш не можеме да бидеме сигурни за иднината.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Секогаш може да има нов мутант, кој одеднаш ќе биде подобро прилагоден, како што се појавија делта и омикрон мутантите. Омикрон е оштетен од сопствените мутации.

Имено, за да избега кој било вирус од нашиот имунолошки систем, најдобро е тој да се менува многу често. Како што е тоа типично вирусот на СИДА, објасни Радман.

Тој објасни дека вирусот ХИВ се менува толку брзо што никогаш не е произведена ефикасна вакцина против него. Слична е ситуацијата и со коронавирусот. Се спасува од имунолошкиот систем со голема фреквенција на мутации, но тие промени се случајни и со нив тој ја уништува сопствената биолошка активност.

Очигледно се движи кон биолошка слабост, вели тој.

Прашан дали ова што тој го најавува е смрт на вирусот, тој одговори потврдно.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ