Според Курти, на Европската Унија останува да најде механизми за да може овој договор да стане правно и меѓународно обврзувачки.

Што се однесува до анексот за имплементација, Курти не сакаше да навлегува во детали, најави дека ќе биде објавен на веб-страницата на ЕУ и дека таму ќе може да се прочитате и да се толкува што содржи, а што не.

Курти на новинарите им рече дека Вучиќ не сакал да ги потпише договорот и анексот, а дека тој самиот бил подготвен тоа да го стори, не само денеска во Охрид, туку и претходно да го потпише договорот во Брисел.

Во однос на обврската за формирање Заедница на српски општини Курти рече дека договор за тоа е постигнат претходно, а дека уставноста и законодавството се основните принципи на договорот.