PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Мисија на МААЕ во Јапонија заради надзор на испуштањето на вода од Фукушима во морето

Feb 14, 2022
Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ) денеска во Јапонија почна да го следи контроверзниот проект за испуштање на прочистена вода од нуклеарната централа Фукушима во океанот, започнат откако земјотрес и цунами во 2011 година ја погодија земјата. Повеќе од милион тони вода од дождовница, подземна вода и вода за ладење за уредите на реакторот се акумулирани во резервоарите околу електраната, додека просторот за складирање е речиси полн. Голем систем за пумпање и филтрирање го отстранува најголемиот дел од радиоактивниот материјал од оваа вода. Јапонските власти соопштија дека плановите за разредување и испуштање на водата не претставуваат опасност.
МААЕ го поддржа решението, за кое вели дека е слично на отстранувањето на отпадните води од нуклеарните централи на други места во светот. Проектот, кој Токио го усвои минатиот април и треба да започне во март 2023 година, наиде на остри критики од соседните земји, вклучително и Кина и Јужна Кореја, загрижени за можните еколошки и здравствени последици. Тепко, операторот на оштетената нуклеарна централа и јапонската влада се надеваат дека надзорот од МААЕ ќе ја зголеми довербата. Тимот на МААЕ, чија мисија трае пет дена, ќе ја посети локацијата и ќе одржи прес-конференција в петок.
PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ