PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Највисоките функционери на ЕУ на руската „црна листа“

Mar 31, 2022

[ad_1]

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Тврдењата на Русија дека драстично ќе ги намали воените операции во близина на Киев ги изненади сите на Запад и доведе до прашањето дали тоа е потег што води кон мир или само димна завеса за да може Кремљ да ги организира своите сили.

Поранешниот руски премиер Михаил Касјанов ја коментираше и ситуацијата во Украина, нагласувајќи дека нема индикации дека рускиот претседател Владимир Путин е подготвен на отстапки.

Москва вети дека ќе ги намали операциите околу главниот град на Украина со цел да ја зголеми меѓусебната доверба во преговорите меѓу Русија и Украина, а западните власти сугерираат дека станува збор за купување време.

Михаил Касјанов, кој беше премиер на Русија од 2000 до 2004 година, за време на првиот претседателски мандат на Путин, зборуваше за Sky News за тоа што би можеле да значат мировните преговори.

„Мислам дека нема никакви индикации дека Путин е подготвен да направи какви било отстапки. Тој сака да има наместени преговори со Украина само за да му покаже на целиот свет дека сака мир, но мислам дека тоа е само некаква камуфлажа “, рече тој.

Во интервју за британскиот медиум ЛБЦ, тој рече дека „Путин треба да се плаши“, а притоа изнесе аргументи за воведување зона на забранети летови над Украина од страна на НАТО.

„Да имаше такви мерки, тој ќе беше шокиран“, додаде тој.

Касјанов истакна дека Путин веќе е изненаден од одговорот на Западот на војната во Украина.

„Тој мислеше дека ова ќе биде исто како анексијата на Крим“, рече тој.

Тој повтори дека целата ситуација сè повеќе го лути Путин, бидејќи неговите операции не одат како што би сакале.

На прашањето дали Путин ќе се соочи со гневот на рускиот народ поради бруталната инвазија на Украина, Касјанов рече: „Не за краток временски период, туку на долг рок“.

„Тие ќе ги видат вистинските причини и вистинските извори на проблемите што ги имаат. Ќе бидат потребни децении да се плати за она што Путин ѝ го направи на оваа земја“, рече тој.

На крајот тој додаде дека сè додека „Украина продолжува да се брани и да победува во оваа војна, тоа значи дека дојде почетокот на крајот на ерата на Путин“.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ