PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Огромна соларна дупка ја проби површината на Сонцето, кон нас се движи соларен ветер со голема брзина

Mar 30, 2023

Научниците внимателно ја следат ситуацијата за да видат дали ветровите ќе влијаат на магнетното поле на Земјата, сателитите и технологијата. Првата дупка, забележана на 23 март, е 30 пати поголема од Земјата и исфрла соларни ветрови кои предизвикаа неверојатни аурори дури на југ до Аризона.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Двете дупки беа фатени од опсерваторијата за соларна динамика на НАСА, која го проучува Сонцето.

„Короналните дупки се магнетно отворени региони кои се еден од изворите на сончевиот ветер со голема брзина. Тие изгледаат темни кога се гледаат во многу бранови должини на екстремна ултравиолетова светлина, како што се гледа овде. Понекогаш сончевиот ветер може да генерира поларни зраци на повисоки географски широчини на Земјата“. , рекоа од НАСА.

Иако сликата на прв поглед изгледа алармантно, не покажува дека сме во опасност. Короналните дупки се вообичаена карактеристика на Сонцето, иако тие се појавуваат на различни места – особено во близина на половите – и со поголема фреквенција во различни периоди од циклусот на сончевата активност. Тие се поладни, помалку густи региони и генерално се почести кога Сонцето е во помалку активна точка во неговиот 11-годишен циклус.

Дупките се обично безопасни, иако сателитските комуникации и радио преносите на голема височина понекогаш може привремено да се прекинат. Втората дупка се наоѓа на сончевиот екватор.

„Обликот на оваа коронална дупка не е посебен сам по себе. Сепак, неговата локација го прави многу интересен“, изјави за Инсијдер Данијел Вершарен, вонреден професор по вселенска и климатска физика на Универзитетскиот колеџ во Лондон.

„Би очекувал ветерот со голема брзина од таа коронална дупка да стигне до Земјата некаде помеѓу петок навечер и сабота наутро оваа недела“, рече тој.

Првата коронална дупка резултираше со блескави аурори на 24 март, кои го осветлија ноќното небо во електрични виолетови и зелени. Тие беа предизвикани од бурата Г3, која се однесува на „тешка“ соларна бура која може да влијае на електроенергетските системи и операциите на вселенските летала, вклучително и проблеми со ориентацијата.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ