PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

ОН: Бројот на цивили загинати во Украина е над 3.000

May 3, 2022

[ad_1]

Фото : МИА
PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Бројот на цивили убиени во Украина од почетокот на руската инвазија на 24 февруари надмина 3.000, соопштија денес од канцеларијата на ОН за човекови права (ОХЦХР)

Од петокот, бројот на загинати се зголеми за 254 или вкупно 3153. ОХЦХР наведе дека вистинската бројка е веројатно значително поголема, нагласувајќи дека е тешко да се добијат податоци и да се потврдат.

Повеќето од жртвите се убиени со експлозивно оружје со голем дострел – во ракетни напади и воздушни напади, соопшти канцеларијата на ОН, без да се препише одговорност.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ