Орбан и Вучиќ го одбележаа железничкото поврзување на двата погранични региона

Oct 18, 2021

[ad_1]

Со симболичното стегнување на завртките на новите шини во присуство на неколку илјади граѓани од двете страни на границата, премерот на Унгарија, Виктор Орбан, и претседателот на Србија, Александар Вучиќ, во понеделникот го одбележаа почетокот на работите на обновувањето на железничкот правец меѓу Суботица на северот на српската покраина Војводина и јужниот унгарски град Сегедин.

По градењето на овој важен патен правец овие два погранични региона, како што истакнале Орбан и Вучиќ, ќе станат развоен јазол за туризмот, трговијата и зближување на унгарската и српската култура и народи.

Унгарскиот премиер Виктор Орбан притоа повторил дека Србија одаман требало да стане членка на Евроспката унија.
Српскиот претседател Александар Вучиќ истакнал дека обвновениот железнички правец ќе ги зајакне економските, културните и пријателски врски меѓи Србија и Унгарија, како и меѓу Србите и Унгарците, пренесува агецијата Танјуг.
Пругата е изграден во 1885 година, како дел од тогаш значајната железничка магистрала Баја – Суботица – Сегед, Сообраќајот по неа беше целосно запрен во 2015 година кога со неа се користеа мигрантите за масовно влегување во Унгарија.

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ