ДПС на претседателот Мило Ѓукановиќ од вчера повеќе не ја поддржува актуелната власт во Подгорица. Црногорскиот премиер Дритан Абазовиќ вели дека останува да се види каков е ставот на мнозинството пратеници.

Причината за ваквата одлука е усвојувањето на Нацрт-основниот договор што треба да го потпише владата на Црна Гора со Српската православна црква (СПЦ).
ДПС по седницата на Претседателството соопшти дека оваа партија, која има 30 претставници во парламентот, ќе ја одбие поддршката на владата на премиерот Дритан Абазовиќ.

Малцинската влада на Абазовиќ беше формирана на крајот на април, а ја доби поддршката од 45 од вкупно 81 претставник во парламентот.ДПС на Ѓукановиќ не влезе во Владата, но ја поддржа.