Почна седницата за ребаланс на буџетот и ќе трае 5 дена

Ребалансот на буџетот денеска се најде пред пратениците во Законодавниот дом. За владата истиот ќе даде одговор на кризите во кои се наоѓа земјава. Министерот за финансии уверува- пари ќе има за сите, за социјално загрозените категории, компании, пензии, минимална плата.

Опозицијата упати остри критики пак за каде се ќе завршат парите. Сметаат дека се троши непродуктивно, земјава е на раб на сиромаштија, има се повеќе нови задолжувања, а парите од ребалансот нема да завршат кај оние што им е најпотребно.

Од СДСМ уверуваат дека овој ребаланс ќе биде одговор на последиците од глобалните кризи.

Со ребалансот приходите се 4 милијарди евра, а расходите 4,7 милијарди, со што дефицитот изнесува 700 милиони евра. Инфлацијата годинава е предвидено да надмине 7% од БДП.

Расправата во собранието трае најмногу 5 работни дена.

ТОП ВЕСТИ

Samsung SmartThings ги поврзува луѓето со најважните работи < Опсервер

Скопје, С. Македонија – 31 август 2023 година – Samsung Electronics Co., Ltd денеска ги прикажа своите најнови иновации за поврзан дом. За...

Apple ќе го претстави новиот iPhone на 12 септември < Опсервер

На 12 септември Apple ќе претстави нови производи, вклучувајќи ја новата телефонска линија iPhone 15 и паметните часовници од следната генерација. <!-- <!-- <!-- ...

Специјална соработка за паметниот проектор „The Freestyle“ < Опсервер

Samsung Electronics во соработка со светски познатата корејска група BTS најавија премиера на краток филм во кој SUGA (член на групата), како амбасадор...