Поради закани со бомби во Бугарија затворени десетици училишта и деловен универзитет

Mar 29, 2023

Обвинителството покрена истрага за кривични дела против републиката.

Полицијата не пронашла експлозивни направи во училиштата што од понеделникот добивале закани по електронска пошта или по телефон.

Вршителот на должноста министер за внатрешни работи Иван Демерџиев рече дека властите претпоставуваат дека заканите се дел од „хибридни напади“ што би можеле да бидат поврзани со Русија.

Тој рече дека Бугарија се обратила до истражните органи во Европа и Соединетите Американски Држави за помош во следењето на тие мејлови.

Многу избирачки места се во образовните институции низ државата.

Демерџиев рече дека изборите ќе бидат прекинати само во случај на реална закана.

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ