PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Повеќе од 100 луѓе загинаа во експлозија на илегална нафтена рафинерија во Нигерија

Apr 24, 2022

[ad_1]

Фото: Експлозија во илгална рафинерија во Нигерија (принтскрин јутуб)
PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Во експлозија во нелегална фабрика за преработка на нафта во нигериската држава Риверс вечерва загинаа повеќе од 100 луѓе, изјави претставник на локалната власт.

– Пожар избувна во нелегално складиште за нафта и во експлозијата изгореа повеќе од 100 луѓе до непрепознатливост – изјави државниот комесар за нафтени ресурси Гудлак Опиа.

Невработеноста и сиромаштијата по делтата на Нигер се причина поради која нелегалните рафинерии за нафта станаа атрактивен бизнис, но со смртоносни последици.

Суровата нафта се вади од лавиринт цевки во сопственост на големи нафтени компании, а потоа незаконски се рафинира во гориво и се складира во импровизирани резервоари. Овој опасен процес предизвика бројни фатални несреќи и загадување во регионот веќе контаминиран со излевање на нафта на фарми, потоци и лагуни.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ