Корисниците на Facebook кои ја користат десктоп верзијата веќе почнаа да добиваат редизајнирана верзија на социјалната платформа. Оние кои не се сосема сигурни, тоа може да го очекуваат во наредните денови.

Имено, речиси сите навигациски елементи, менија и поставки се преместени лево на десктоп верзијата на платформата, без навигација на врвот на страницата. Додека сте на десната страна, ќе има само копче за пораки на дното на екранот. Како што пишуваат некои, не биле прашани дали сакаат да го прифатат новиот редизајн, а очигледно засега нема начин да се вратите на претходната верзија, доколку веќе сте ја добиле.

Facebook во кратка порака понуди објаснување за весникот.

„Ги преместивме сите опции за навигација на едно место. Оваа промена комбинира се што ви треба на Facebook – вашиот профил, пребарување, известувања, пораки и многу повеќе“, се вели во известувањето.

Поминаа речиси точно две години откако Facebook го лансираше својот најнов голем редизајн, кој вклучуваше голема промена во навигацијата на страницата, „почист“ изглед и опционален темен режим. Тоа беше голема промена и требаше време да се навикне, но тоа беше многу потребна ревизија на пренатрупаниот Facebook од старите времиња.