Во декември минатата година, 4.3 милиони Американци ја напуштиле работата, за нијанса помалку од рекордните 4.5 милиони во ноември, соопшти денеска Бирото за статистика на трудот.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Додека милиони работници ја напуштија работата заради парични стимулации, подобра плата или подобри бенефиции, луѓе, исто така, го напуштија пазарот на трудот, со цел да се грижат за деца или постари роднини за време на пандемијата.

Постари работници се пензионираа порано, поради можноста за такво нешто, но и бидејќи дискриминацијата врз основа на годините ги натера да се повлечат.

Бројот на работници што дадоа оставка последниот месец, се намали во области на здравството и социјалната помош, исто како и во ресторани, хотели, градежништвото. Отказите се зголемија во секторот на производство на нетрајни производи.

И покрај тоа што рекорден број лица си заминаа од работа лани, пазарот на трудот во САД сè уште забележа нето добивка од вработеност во износ на 6.4 милиони.

Вкупно, 75.3 милиони работници се вработени минатата година, додека 68.9 милиони ја напуштиле работната позиција, не им биле продолжени договори или биле отпуштени. Од оваа бројка, 47.4 милиони доброволно си заминале од работното место. Бројот на лица кои не добиле продолжување на договорот бидејќи фирмата се реорганизирала или имала финансиски проблеми достигна ново рекордно ниско ниво од 1.2 милиони во декември, покажувајќи дека негативното влијание од варијантата омикрон, нецелосно го погоди пазарот на трудот на крајот од годината.

Во декември имаше 10.9 милиони слободни работни места, додека податоците покажуваат дека во јули имало 11.1 милиони.