PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Samsung е хакиран

Mar 7, 2022

Samsung беше хакиран и украдени 190 гигабајти доверливи податоци.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Лапсус, хакерска група, тврди дека го хакирала Samsung и дека преземала 195 гигабајти податоци и изворен код на мрежата. Тврдат дека податоците ги симнале преку Торент, додека од Samsung велат дека ја проценуваат ситуацијата. На ливчето биле прикажани податоците што ги поседувале. Првиот дел од податоците се однесува на изворниот код и податоците поврзани со безбедноста. Другиот дел од податоците е поврзан со корисничките кодови. Третиот дел се однесува на позадината на сметката на Samsung. Хакерите покажаа дека имаат податоци и од производителот на чипови кој соработува со Samsung, но засега не се знае со која група на податоци располагаат.

Samsung не даде повеќе најави или предупредувања или известувања до своите корисници. Се очекува Лапсус да бара компензација за враќањето на податоците. Но, досега ништо повеќе јавно не кажале.

Медиумите кои ја пренесоа оваа информација сметаа дека е многу поважно да се нагласи дека Samsung се приклучил кон санкционирањето на Русија. Така, хакирањето и истекувањето на податоци паднаа во втор план.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ