Саркози го поддржа Макрон пред вториот круг од претседателските избори

Apr 12, 2022

[ad_1]

Експерт за хемиско оружје повикува на претпазливост кога станува збор за наводите дека во нападот на Мариупол било употребено хемиско оружје. Тој посочува дека има малку информации за тоа што се случило.

Ден Казета од Royal United Services Institute рече дека е тешко да се процени целата ситуација од далечина, особено кога голем дел од неа се потпира на извештаи од втора или трета рака наместо на докази од местото на настанот.

„Симптомите што наводно ги имаат украинските војници, како отежнато дишење, не ни кажуваат многу“, рече тој.

„Информациите што ги имаме се дека луѓето имале вртоглавица. Она што го немаме се знаци и симптоми (и каква било медицинска дијагностика), кои го стеснуваат фокусот на истражувањето на хемикалиите“, додаде.

Казета изнесе теорија дека симптомите кај војниците може да се должат на борби во индустриска област, каде што има многу фабрики и доаѓа до пожари и експлозии. Тој исто така рече дека Мариупол моментно е токсичен сам по себе.

„Погледнете ја поголемата слика. Мариупол во моментот е голема отровна јама. Некако треба да претпоставиме дека еден мал дрон е трагично нездрав од остатокот од околината“, рече тој.

Додаде дека е можен хемиски напад, но можно е и тоа да е резултат на палење некој индустриски материјал.

Тој рече дека наводите за хемиски напад исто така бараат претпазливост поради тековната информативна војна.

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ