PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Се наѕира ли решението за Пиранскиот Залив?

Mar 30, 2022

[ad_1]

Подготвил: Марјан Велевски
PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Долгогодишниот спор меѓу двете соседни балкански држави Хрватска и Словенија во врска со спорниот Пирански Залив се чини е пред конечно решение. Ако се суди според изјавите на двајцата премиери Јанез Јанша и Андреј Пленковиќ по средбата во Загреб, на која разговарале и за зајакнување на соработката во областа на енергетиката, на повидок е решение за риболовниот режим на границата меѓу двете земји. Домаќинот, Пленковиќ, на заедничката прес-конференција рече дека разговорите за демаркација продолжуваат на ниво на министри за надворешни работи и дека постојат привремени модели како да им се олесни на рибарите од двете земји додека не се најде трајно и конечно решение.
Оптимист сум дека во скоро време ќе дојдеме до решение. Односите на границите треба да се релаксираат и да престанат да бидат товар за словенечките и хрватските рибари, бидејќи нивниот однос може да се реши на побениген начин од полициски казни – рече Пленковиќ и додаде дека некои прашања мора да се остават и за идниот мандат на премиерот Јанша, кого на крајот на април го очекуваат парламентарни избори.
Двајцата премиери повторно го пофалија подобрувањето на односите меѓу двете земји за време на нивните мандати.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ