PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Секретарот за внатрешни работи на Хонг Конг поднесе оставка поради присуство на голема забава за време на пандемија

Jan 31, 2022

Секретарот за внатрешни работи на Хонг Конг Каспар Цуи денеска поднесе оставка како одговор на критиките на јавноста откако се дозна дека присуствувал на роденденска забава во јануари, по што две лица биле позитивни на коронавирус од 200 присутни.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

„Донесов погрешна одлука да присуствувам на прослава на 3 јануари и се однесував на несоодветен начин кога сите напори требаше да бидат посветени на контрола на ширењето на вирусот“, рече политичарот во писмената изјава. „Ќе преземам одговорност за моите постапки и затоа одлучив да поднесам оставка од функцијата секретар за внатрешни работи“, јави ДПА.

Прославата, на која присуствуваа и полицискиот началник Рејмонд Сиу и шефот на Одделот за имиграција Ау Ка-ванг, предизвика жестоки критики кај жителите на Хонг Конг, кои укажаа на двојните стандарди кои важат за политичарите и за населението. Непосредно пред тоа, здравствените власти на специјалниот административен регион сè уште го советуваа населението да избегнува големи собири.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ