PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Шведска и Финска: Ние одлучуваме дали ќе влеземе во НАТО

Feb 28, 2022

Шведска и Финска денеска повторно го потврдија своето право да побараат пристап во НАТО доколку сакаат и ги отфрлија новите предупредувања од Москва, која во моментов врши инвазија на Украина.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Во петокот руското Министерство за надворешни работи предупреди дека пристапувањето на Финска или Шведска во Северноатлантската алијанса „ќе има тешки воени и политички последици“, иако ниту Хелсинки ниту Стокхолм моментално не размислуваат за членство во Алијансата.

Но, од почетокот на ескалацијата на украинската криза и двете земји сакаа да добијат гаранции дека вратите на Алијансата се отворени за нив. Двете земји официјално се неврзани, иако се партнери на НАТО од средината на 1990-тите.

-Сакам да бидам јасна. Шведска и само таа самостојно одлучува во која насока ќе оди во однос на сопствената безбедност, изјави во петокот шведската премиерка Магдалена Андерсон.
Иако не се членки, Шведска и Финска беа поканети на состанокот на НАТО во петокот.

И во Шведска и во Финска, десницата традиционално повеќе се залага за членство во НАТО, додека левицата се противи. Според анкетата објавена во петокот, поддршката за членството на Шведска пораснала најмногу во историјата и сега изнесува 41 отсто „за“.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ