PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Смртоносната бура Малик предизвика хаос низ Европа

Jan 31, 2022

Во текот на невремето се уништени автомобили и куќи, затворени се мостови и предизвикани се поплави поради што и транспортот не функционира. Илјадници домаќинства останаа без струја.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Бурата Малик особено напредна во нордискиот регион, носејќи силни удари од ветер и обилни дождови во Данска, Финска, Норвешка и Шведска.

Невремето пристигна и во северна Германија откако мина низ Велика Британија, каде предизвика хаос со материјална штета и проблеми со транспортот. Особено беше погодена Шкотска, каде загинаа 60-годишна жена и дете. Во одредени делови на Шкотска ветерот достигна над 160 км/час, а многу домаќинства останаа без струја.

Remote video URL

Во Данска исто така дуваше силен ветер проследен со обилен дожд при што беа затворени неколку мостови, како и автопати кои го поврзуваат Копенхаген со Малме. Данските медиуми објавија дека загинала 78-годишна жена од тешки последици по пад на силен ветер. Во Германија, локалните медиуми објавија дека починал маж откако бил погоден со билборд откачен од силното невреме.

Remote video URL

Поплавите во некои делови на Данска предизвикаа значителна материјална штета, пријавени се неколку сообраќајни несреќи предизвикани од пад на дрвја и урнатини од ветерот.

Во Норвешка е пријавена голема штета врз домови, автомобили и бродови, додека снежните наноси низ Финска предизвикале сообраќајни несреќи кои го нарушиле автобускиот и железничкиот сообраќај во делови на земјата.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ