Портпаролот на Орбан изјави дека медиумите погрешно го претставиле говорот. На митингот во Романија во саботата, Орбан рече дека миграцијата ги подели Европа и Западот на два дела и додаде дека земјите каде што се мешаат Европејците и неевропејците „веќе не се нации“, туку „ништо повеќе од конгломерат на народи“.