PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Стејт департмент: Време е да се даде приоритет на мирот и безбедноста на Западен Балкан

Apr 5, 2022

[ad_1]

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Сега е време да се даде приоритет на мирот и безбедноста на Западен Балкан, изјавил претставник на Стејт департментот за Гласот на Америка, одговарајќи на прашањето дали САД се загрижени за информациите од Бугарија дека постои ризик Западен Балкан да стане регион на нестабилност поради делување на руски агенти.

Бугарскиот премиер Кирил Петков пред неколку дена предупреди дека Бугарската државна агенција за национална безбедност истражува шпиони кои работат против разбирање меѓу Македонија и Бугарија, како и против европската иднина на Западниот Балкан.

– Нема што да споделиме за коментарите на премиерот Петков. Би ве упатиле до Владата на Бугарија. Во однос на стабилноста во регионот на Западен Балкан, руските обиди да се промовира политички раздор не се нови. Сега е време да се даде приоритет на мирот и безбедноста на Западен Балкан – се вели во изјавата на портпарол на Стејт департментот.

На прашањето дали САД очекуваат до крајот на француското претседателство со Европската Унија да се тргне бугарското вето и да се постигне договор меѓу Скопје и Софија, од Стејт департментот одговориле дека Вашингтон продолжува да ги поддржуваме ЕУ аспирациите на сите земји од Западен Балкан.

– Ги поздравуваме напорите на владите на Македонија и Бугарија за решавање на ова прашање – велат од американскиот Стејт департмент.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ