PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Стејт Департмент: За евентуално одвојување на стартот на преговорите со Македонија и Албанија решава ЕУ

Apr 15, 2022
САД сметаат дека одговор на прашањето за можно одвојување на процесите на пристапни преговори на Македонија и Албанија со ЕУ по јуни треба да дадат засегнатите страни и Унијата.
На прашање од МИА дали САД се согласуваат на одвојување на процесот за Албанија да ги започне претпристапните преговори со ЕУ во јуни, а Македонија да остане поради блокадата на Бугарија, портпаролот на Стејт департментот, Нед Прајс, синоќа на брифинг изјави дека за тоа решаваат земјите во ЕУ.
Ние имаме билатерални партнерства со земјите за кои станува збор, како и со ЕУ и во врска со ова подобро е да се обратите до овие земји и до Унијата, изјави Прајс.
PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ