PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Тајван ќе се врати во прегратките на татковината

Mar 7, 2022

Украина и Тајван се две многу различни прашања и не можат да се споредат, изјави кинескиот министер за надворешни работи Ванг Ји на годишната прес-конференција.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Коои се разликите меѓу тајванските и украинските прашања?

Кина има право да преземе мерки за заштита на своите интереси, рече Ванг Ји. Според него, фундаменталната разлика е во тоа што прашањето на Тајван е исклучиво внатрешна работа на НР Кина, бидејќи островот е составен дел од територијата на Кина, а украинското прашање е спор меѓу две земји.

Ванг Ји, исто така, истакна дека Тајван е составен дел на Кина и на крајот ќе се врати „во прегратките на татковината“. „Тајван на крајот ќе се врати во прегратките на татковината“, рече министерот.

Тој ги охрабри Тајванските власти да завладее принципот „Една Кина“. Кина ќе продолжи да се спротивставува на независноста на Тајван“, истакна тој дека „обидите да се искористи Тајван за да се се уништи Кина се осудени на неуспех“.

Централната влада на НР Кина ги прекина односите со нејзината островска провинција беше прекината во 1949 година, откако силите Куоминтанг предводени од Чианг Каи-шек, поразени во граѓанската војна со Комунистичката партија на Кина, се преселија во Тајван. Деловните и неформалните контакти меѓу островот и континентална Кина беа обновени кон крајот на 1980-тите. Од раните 1990-ти, страните почнаа да контактираат преку невладините организации – Пекингската асоцијација за развој на односите преку Тајванскиот теснец и Тајпејската фондација за размена меѓу теснецот.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ