PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Тренчевска: Со Оперативниот план за 2022 година вреден 30 милиони евра опфативме околу 15.000 граѓани, воведуваме и „зелени инвестиции“

Mar 29, 2022

Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за оваа година изнесува 1,8 милијарди денари, или околу 30 милиони евра. Пет милиони евра повеќе од минатата година за вработување на ранливи категории на наши граѓани, рече министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска на промоцијата на Оперативниот план за 2022 година.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Со новиот Оперативен план со кој ќе бидат опфатени 14.685, посебен акцент се става на младите невработени лица до 29 години, долгорочно невработени како и на корисниците на гарантираната минимална помош. Зголемен е опфатот за најбараната мерка за самовработување, со што обезбедена е финансиска поддршка за отворање на сопствен бизнис за 2000 лица. Преку „Програмата за самовработување“ се доделуваат грантови од 5.000 евра за еден самовработен, односно 10.000 евра за двајца содружници за започнување на сопствен бизнис.

Министерката Тренчевска информираше дека за прв пат во соработка со канцеларијата на УНДП се имплементира мерката за поддршка за креирање на нови работни места преку „зелени инвестиции“.

„Зелените инвестиции опфаќаат инвестиции во процеси кои овозможуваат создавање на зелени производи или услуги, ги намалуваат или елиминираат штетните влијанија врз околината, енергетска ефикасност на објектитe и воведување на обновливи извори на енергија во согласност со Зелената агенда на Западен Балкан. За имплементација на мерката која се состои од три компоненти, финансиска поддршка, поддршка за стручни обуки и поддршка за советодавни услуги за зелени инвестиции обезбедивме 26.638.000 денари за опфат на 312 лица“, рече министерката Тренчевска.

Во фокусот на Оперативен план, е еднаквата застапеност на мажите и жените, согласно Законот за еднакви можности на жените и мажите, учество на младите лица до 29 години од најмалку 30% како и лицата со попреченост кои се застапени речиси во сите мерки за вработување.

„Со Мерката Практикантство го прошируваме опфатот на 1.620 невработени лица до 34 годишна возраст кај работодавачи од приватен сектор, но и граѓанските организации. Продолжуваме и со мерката „младинскиот додаток“, со кој 3.000 денари месечно ќе бидат исплаќани за 3.500 млади до 23 години, вработени во директно производство или 1.000 повеќе од лани. А не застанавме и со проектот „Гаранција за млади“ како земја лидер во регионот која прва го имплементираше, а не е членка на ЕУ“, рече министерката Тренчевска.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ