PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Украина ќе го повлече барањето за членство во НАТО?

Feb 14, 2022

Украинскиот амбасадор во Велика Британија, Вадим Пристајко, посочи дека неговата земја можеби и би го повлекла барањето за полноправно членство во НАТО, со цел да се избегне поголем воен конфилкт со Русија.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Во интервјуто за Би-би-си радио, Пристајко беше запрашан дали Украинците би се откажале од НАТО, за да избегнат војна со Русија?

– Би можеле да го сториме тоа, особено кога сме третирани на таков начи, со уцени и притисоци – изјави амбасадорот.

Пристајко потсети дека во моментов Украина е незаштитена од можната руска инвазија и дека самата ќе треба да се соочи со евентуалната воена интервенција.

– Повторно ќе бидеме незаштитени бидејќи не сме дел од алијансата, во време кога нашите соседи се дел од безбедносната организација – додаде тој.

Рускиот претедател Владимир Путин во разговорите со западните претставници, повеќе пати повтори дека неговата земја нема да го толерира украинското членство во НАТО.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ