PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Украина: На светот му се заканува нуклеарна катастрофа, Русите лансираа ракети над нуклеарната централа

Apr 26, 2022

[ad_1]

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Системот за предупредување за итни случаи на ЕУ добил 20 известувања, помалку во 2021 година отколку во претходната година, при што земјите од ЕУ најмногу предупредуваат за проблеми со моторните возила и играчките, се вели во извештајот на Европската комисија.

Минатата година „Safety Gate“ доби 2.142 предупредувања од членките на ЕУ за опасни производи, 4,8 отсто помалку отколку во 2020 година, соопшти ЕК.

Имаше помалку предупредувања, но бројот на производи кои можат да претставуваат закана за животната средина е двојно зголемен, предупреди еврокомесарот за правда Дидие Рејндерс.

Најмногу предупредувања има од Германија и најмногу се однесуваат на моторни возила, кои за првпат се најдоа на врвот на листата по бројот на опомени.

„Што се однесува до моторните возила, преземените мерки главно вклучуваа отповикување по откривањето на технички проблеми“, се вели во извештајот.

На второ место се играчките, кои сочинуваат една петтина од предупредувањата, и електричните апарати и накитот, со учество од девет отсто. Поради пандемијата на коронавирус, зачестија предупредувањата за потенцијално опасна заштитна опрема, особено маски, со учество од шест отсто.

Лошо дизајнираниот производ претставува многу поголем ризик за децата отколку за возрасните, нагласи еврокомесарот. Проблемите со играчките вклучуваат присуство на опасни хемикалии и батерии, а пријавени се и електрични апарати поради прегревање и изложеност на живи делови.

Најчести закани се можноста за повреда, изложеност на хемикалии, предизвикување пожар, задушување и струен удар. Минатата година до Хрватска беа испратени 19 опомени од системот, покажува извештајот.

„Safety Gate“ го користат околу триесет европски земји и Европската комисија за размена на информации за опасните непрехранбени производи.

Системот им овозможува на земјите брзо да проверат дали некој производ е на нивниот пазар и да иницираат процес на повлекување доколку е потребно.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ