PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Украинска нуклеарна агенција: Руските трупи почнаа да го напуштаат Чернобил

Mar 31, 2022

[ad_1]

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Руските војници кои ја зазедоа нуклеарната централа во Чернобил на 24 февруари денеска почнаа да го напуштаат комплексот и другите исклучени зони, соопшти украинската државна нуклеарна компанија Енергоатом.

– Утринава напаѓачите ги објавија своите намери да ја напуштат нуклеарната централа Чернобил – соопшти Енергоатом на Телеграм.

Руските војници „се упатија во две колони кон украинската граница со Белорусија“ и „мал број“ руски сили остануваат во комплексот, се вели во соопштението.

По конфликтот, постојат стравувања од зголемени радиолошки ризици во Чернобил.

Реакторот број четири во Чернобил експлодираше на 26 април 1986 година, предизвикувајќи ја најтешката нуклеарна несреќа во светот во која загинаа стотици и рашири радиоактивна контаминација на запад низ Европа.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ