PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Украинските служби откриваат: Русија купува 45 илјади кеси за транспорт на трупови

Feb 23, 2022

Русија купила 45.000 кеси за транспорт на трупови. Можеби ќе им бидат потребни на руските војници доколку Русија изврши целосна инвазија на Украина, изјави на 23 февруари шефот на Службата за безбедност на Украина во областа Харков, Роман Дудин, пренесуваат украинските медиуми.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

„Мислам дека, според древната руска традиција, тие ќе ги закопаат токму на средината на полето или во безимени гробови“, рече тој.

На границата со регионот Харков, украинските служби евидентира активно маневрирање и движење на трупите на земјата агресор. Во исто време, 30 отсто од воената опрема на Русија е неисправна, додаде Дудин.

„Нивната најдобра тактичка група располага со само 70% услужна опрема. Гледаме воена опрема во правец на Белгород, која не може да се движи самостојно. Во моментов, нема знаци за повлекување на руските војници од државната граница на Украина по т.н. – наречени вежби“, рече тој.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ