PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 1180x200

Владата предлага закон што ќе овозможува промена на полот

Mar 17, 2022

Владата го предложи Законот за матична евиденција со кој се создава право на едно лице да го промени полот (во документите). Предлогот кој го носи потписот на поранешниот министер за правда Бојан Маричиќ и неговиот заменик Агим Нухиу има и европско знаменце, дознава Алсат.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 300x250

Одредбите што ги предлага извршниот орган му овозможуваат на лицето само преку лична карта и изјава заверена на нотар да се произнесе за чувството за својот пол, односно да го промени од машко во женско или обратно.

Извори од пратеничките групи велат дека со измените во овој закон се создаваат можности за изменување и дополнување на Законот за семејство, односно можност да се дозволат истополови бракови.

За овој закон се очекува да се расправа на пленарна седница во вторник.

PROGRAM I PAGUAR POLITIKË 940x400

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ