Борбите започнаа на 20 јануари со напад на екстремистичката група Исламска држава врз затворот Гвајран, еден од најголемите каде се држат екстремистите во Сирија, и принуди илјадници цивили да ги напуштат своите домови во зимски услови.

Сириската опсерваторија за човекови права во извештајот посочува дека меѓу убиените има 268 џихадисти, 98 припадници на курдските сили и седум цивили.

Бројот на жртви е зголемен бидејќи при претресот во затворските згради и околните населби биле пронајдени нови тела на Курди и џихадисти, наведува ОСДХ.